Wednesday, August 19, 2015

7 Cara Menghalau Lalat - Petua Nenek

  Anonyme       Wednesday, August 19, 2015
Musca domestica
sumber gambar
Adakah anda tidak suka dengan kehadiran lalat di rumah anda?

Jom ketahui teknik menghalau lalat di sini..

Lalat merupakan sejenis serangga yang mampu terbang dan boleh menyebarkan penyakit, disebabkan cara permakanan dan sifatnya yang sering terbang ke tempat yang kotor seperti dalam tandas, tempat sampah dan sebagainya.

Lalat juga adalah salah sejenis serangga perosak yang paling mudah dijumpai. Namun begitu, jenis lalat buah dan bunga tidak dikategorikan sebagai pembawa penyakit.

Kehadiran lalat pasti merimaskan sesiapa sahaja yang berhadapan dengan situasi ini. Selain bunyi yang dikeluarkan ketika terbang, ia suka hinggap pada badan kita dan keadaan tersebut sangat menganggu.

Berikut adalah senarai petua bagaimana hendak menghalau lalat.

  1. Ambil dua batang lilin dan nyalakannya. Kemudian letakkan di atas meja makan atau di kawasan hidangan. Haba daripada lilin amat tidak disukai lalat.
  2. Masukkan beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam mangkuk atau cawan berisi air. Biarkan terdedah di ruang dapur.
  3. Letakkan secekak daun kari dalam bekas berisi air dan biarkan di sudut tempat makan atau hidangan.
  4. Ambil beberapa biji cili besar dibelah dua dan letakkan di atas meja.
  5. Tumbuk kulit kayu manis sehingga hancur. Kemudian taburkan pada meja makan jika anda tidak mahu lalat datang ke meja makan tersebut.
  6. Kibaskan daun belimbing kepada lalat yang sedang terbang. Selepas itu lalat akan pergi jauh. 
  7. Bagi mengurangkan lalat hinggap pada makanan, sediakan satu uncang yang diisi kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih di dalamnya. Gantungkan pada ruang makan yang terdapat lalat.

Keberkesanan petua-petua di atas untuk menghalau lalat adalah sementara, sekiranya anda mengamalkan kebersihan luar dan dalam rumah, sudah pasti lalat tidak akan hadir di rumah anda.

‘Kebersihan bermula daripada diri anda sendiri’.

Jagalah kebersihan di kawasan anda agar anda tidak di timpa penyakit di kemudian hari. Selamat mencuba dan jangan lupa kongsikan keberkesanannya di ruang komen jika anda telah mencubanya.
logoblog

Terima Kasih kerana membaca, 7 Cara Menghalau Lalat - Petua Nenek

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment